10 simbolov duhovnosti

10 simbolov duhovnosti

10 najbolj prepoznavnih simbolov duhovnosti, ki jih morate poznati

10_simbolov_duhovnosti_nov

Verjetno boste prepoznali nekatere izmed simoblov, ne pa vseh. In ravno zato smo se odločili, da vam jih predstavimo 10, ki so najbolj pogosti in najbolj uporabljani simboli duhovnosti; upodobljeni na različnih slikah, freskah, amuletih, obseskih in še kje,… Ti simobli so eni izmed tistih, ki na nas in našo podzavest puščajo vplivajo pozitivno in zaščitniško.  Ampak, kakšen pomen dejansko nosijo ti simobli? Kdaj in zakaj jih uporabljati in kako vplivajo na našo podzavest.

1. HAMSA – Roka Fatime

Roka_Fatime

Hamsa, v arabščini pomeni število 5 in predstavlja 5 prstov na roki. Hamsa je univerzalni znak za zaščito in opozarja vse tiste, ki nam želijo škoditi, da se lahko vse slabo, kar želijo nam, lahko zgodi njim. Iz zgodovine izhaja, če osebna na sebi nosi amulet Roke Fatime je zaščitena pred zlonamernostjo, ki nam bi jo lahko povzročile tretje osebe.


 

2. DREVO ŽIVLJENJA

Drevo_zivljenja

Drevo življenja je praktično poznano vsem kulturam in veram po vsem svetu. Drevo življenja tako povezujemo s ciklom življenja, ki zajema; rojstvo, življenje, smrt ter ponovno rojstvo (reinkarnacijo). V Katoliški veri, je Drevo življenja poznano kot drevo, ki je rastlo v Raju, kjer sta živela Adam in Eva. Iz tega drevesa naj bi utrgala prepovedan sadež ter bila zato izgnana iz raja. Drevo življenja povezujemo tudi s 4. osnovnimi elementi zemlje: zemljo, vodo, ognjem in vetrom, ki so simbol neskončne povezanosti vsega in vseh bitij v univerzumu.


 

3. ANKH – Egipčanski križ

Aknh_Egipcanski_kriz

Ankh izhaja iz starodavnega Egipta. Stari Egipčani, naj bi ga pogosteje nosili med spolnimi odnosi, saj so verjeli, da jih bo hitreje regeneriral za ponovni intimni odnos. Generalno povezujemo Egipčanski križ – Akhn z večnim življenjem, in na nek način lahko govorimo tudi o reinkarnaciji, saj so bili Egipčani eni prvih, ki so vrjeli v življenje po življenju, zato je bil Aknh amulet oziroma poslikava, ki se je dotaknila slehrnega Egipčana. Dandanes Aknh povezujemo z duhovnostjo in verovanjem v nekaj višjega, višji jaz.


 

4. HOROVO OKO

Horusovo_oko

V egipčanskem jeziku so za simbol Horovega očesa uporabljali besedo “VEDJAT”. Simbol predstavlja zaščito in moč, ki nam jo nudita bodisi bog Horus ali bog Raa. Simbol Horovega očesa predstavlja vnos podatkov v našo zavest in podzavest ter ga sestavlja 6 figur, ki ustrezajo našim čutilom: datiku, okusu, sluhu, misli, vidu in vonju. Faraoni so verjeli, da jih simbol ščiti v življenju na Zemlji ter da jih bo ščitil pred zlom tudi v onostranstvu. Simbol so uporabljali tudi pomorščaki Starega Egipta in ljudstva bližnjega vzhoda, saj so verjeli, da jim bo simbol na njihovih plovilih omogočal mirno in varno plovbo.


 

5. LOTUSOV CVET

Lotusov_cvet

Eden pomembnejših simbolov v Budizmu, najdemo pa ga tudi v drugih kulturah, velja za simbol razsvetljenstva in verovanje v nekaj višjega. Lotusov cvet simbolizira potovanje iz teme k luči, saj tako, kot se cvet lotusa razpre in preda soncu, tako se razvijajo tudi naša življenja, dokler se na koncu ne predamo usodi, ki nas čaka.


 

6. YIN & YANG

Yin_Yang_simbol

Simbol Yin & Yang predstavlja harmnonijo dvojnosti, polnosti, ko dvoje tvori eno. Odraža enakost tako ženske kot moške energije, ki skupaj tvorita celoto. Simbol Yin & Yang tako predstavlja ravnotežje univerzuma.


 

7. PENTAGRAM

Pentagram_simbol

Pentagram pogosto zamenjujemo za simbol hudiča. Pentagram v prvotnem pomenu namreč odraža vse kakovosti človeka, kot so: božanskost, večnost, modrost, gibanje, strast, znanje, stabilnost, telo, resnico, kreativnost in ljubezen. Za razliko od Drevesa življenja, ki ga povezujemo z osnovnimi štirimi elementi, je pentagramu dodan še 5. element, in sicer; zemlja, voda, ogenj, zrak in DUH.


 

8. KERIKEJ ali HERMESOVA PALICA

Klerikej_Caduceus_simbol

Hermesovo palico (palica s krili in dvema kačama) pogosto zamenjamo za simbol sodobne medicine, ki jo predstavlja v bistvu Asklepijeva palica (palica brez kril s samo eno kačo oz. glisto). V stari antiki, je Kerikejev simbol predstavljal astrološki znak za Merkur. Klerikej naj bi tako v osnovi predstavljal človeško energijo. Palica predstavlja hrbtenico, kači, ki se prepletata pa sta ena ženska ena moška, združeni v eno telo, kar predstavlja dvojnost v enem telesu. Krila simbolizirajo moč prehoda v novo življenje. Simboliko si lahko razložimo kot Yin & Yang.


 

9.KOLO DHARME

Kolo_Dharme

Dharma v indijskem jeziku pomeni vero in zanimivo je to, da je Kolo Dharme starejše od Budizma, strokovnjaki ocenjujejo, da izhaja iz leta 2500 p.n.š. Plemenita osmera pot je ena izmed temeljnih naukov Bude, ki jo je Buda opisal kot pot, ki vodi k rasvetljenstvu in samoprebujenju, torej stran od trpljenja. Plemenita osmera pot je pot, kjer osem špic predstavlja osem elementov poti, po kateri naj bi človek dosegel Nirvano. Vseh osem elementov poti pa se začne z besedo PRAVILEN. 1. Pravilno razumevanje, 2. Pravilen namen, 3. Pravilen govor, 4. Pravilno delovanje, 5. Pravilen način življenja, 6. Pravilen trud, 7. Pravilno zavedanje, 8. Pravilna zbranost.
Več si lahko preberete tu: Dharma wikipedija


 

10. ROŽA ŽIVLJENJA

Roza_zivljenja

Roža življenja, ki jo imenujemo tudi sveta geometrija, vsebuje univerzalne vzorce, ki so del nas od vsega našega začetka, tako je, od nastanka vesolja naprej. Sveta geometrija je tako prosotna v našem DNK, v atomih in molekulah. Je starodavna znanost in jezik, ki vodi do razumevanja na kakšen način je ustvarjeno vesolje in naša življenja ter je ključ, ki odklepa vrata razumevanja vsega. Pravimo je tudi načrt za vse kreacije, oziroma harmonična oblika duha in božanski ritem, ki se izraža v življenju.

 

komentarji